sobota, 15 lutego 2014

Recycling starych swetrów

Ostatnio ciągle chorujemy, jedna infekcja goni drugą, praktycznie od listopada nie ma dnia, żeby ktoś nie chodził podziębiony. Zdarzają się też kumulacje, tak jak w zeszły weekend, gdy chore było 3/4 z nas. Po kilku dniach siedzenia w domu mam wewnętrzną potrzebę zrobienia czegoś, już. Tu i teraz. Spojrzałam na poduszki i wiedziałam co to będzie, poszperałam w szafie i pomimo niedomykających się drzwi spowodowanych jej przepełnieniem nie potrafiłam nic z niej poświęcić, popędziłam więc do ciucholandu, kupiłam 2 swetry za 2 zł i zrobiłam lifting poduszek :)) Ależ dumna jestem, gdy na nie patrzę :)) 
Zrobienie takich poduszek jest banalnie proste. Do ich wykonania potrzebny jest jedynie sweter rozpinany. By zrobić poduszkę o wymiarach 40 na 40 cm należy wymierzyć kwadrat o wymiarach 41x41, wyciąć, przeszyć ściegiem prostym, a następnie zabezpieczyć ściegiem overlokowym, by materiał się nie pruł. I praktycznie gotowe. Jedynie w miejscu zamka przeszyłam ręcznie. 





piątek, 14 lutego 2014

Szybkie ciasto z owocami

Uwielbiam takie ciasta. W leniwe weekendy, kiedy człowiek nastawia się na regenerację, nakład naszej pracy powinien być zbliżony do minimum. I z tym plackiem tak właśnie jest. Wsypać, zmiksować i patrzeć jak pięknie rośnie.
Pięknie wyrasta, jest wilgotne, pyszne. Szkoda, że szybko znika. Gdy chcemy, by zostało do niedzielnej kawy, to jednak proponuję zrobić z dwóch porcji :D





Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
3 łyżki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
owoce

Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę. Dodać resztę składników poza owocami i zmiksować. Na koniec wsypać owoce i wymieszać. Mogą to być owoce zarówno mrożone, świeże, jak i z kompotu. Ja do swojego ciasta dałam mrożone maliny, świeże jabłko i jeżyny z kompotu... :) Ciasto wylać na małą blaszkę, może być również okrągła, wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe. Piec w 175 stopniach przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka.


wtorek, 4 lutego 2014

Szybka tarta-kisz

Dzisiaj przepis na mega szybkie danie na obiad lub kolację, które ostatnio często u nas gości, w różnych odsłonach. Zmieniam tam praktycznie wszystko, łącznie z ciastem, które czasem, przyznaję, kupuję gotowe i wówczas taka tarta jest naprawdę ekspresowa. Do środka wkładam to, co akurat mam w lodówce, czasem jest to zwyczajnie, szynka, pomidor i oliwki, innym razem sos bolognese, czy też warzywa na patelnię. Niezmienna zostaje warstwa śmietanowo- jajkowa, która cudownie wyrasta w piekarniku. 
Jeszcze słówko wyjaśnienia nazwy, kisz ( quiche z francuskiego) to nic innego jak tarta, tyle, że zawsze wytrawna, bo tarty mogą być również słodkie ;D
Mimo, że robiłam ją wiele razy zawsze, albo znika od razu, albo robię ją po zmierzchu.... no i zdjęcia zawsze wychodzą co najwyżej średnie.




Składniki:
szklanka mąki
100 g masła
szczypta soli
50 ml zimnej wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml gęstej śmietany
2 jajka
starty ser
ulubione przyprawy
warzywa, szynka i co zapragniecie

Masło z mąką i szczyptą soli wymieszać. Dolać wodę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy, podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasto farszem, posypać startym serem. Jajka wymieszać ze śmietaną i koncentratem, doprawić i zalać tym tartę. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika, do zrumienienia się. Podawać na ciepło.


poniedziałek, 3 lutego 2014

Devolay z fetą i ziołami

Moja mama zawsze powtarza, że kotlety  to "obiad leniwej gospodyni" na co jej powtarzam, że dla mnie za dużo roboty z takim obiadem :) Bo to jednak pokroić, utłuc, opanierować trzeba.... a sprzątania po tym... dlatego jeśli już robię, to wybieram wersję devollay, bo jest bardziej efektowna i można włożyć do środka różne pyszności.
Ta wersja bardzo nam smakuje :) Polecam!!




Składniki na 6 sztuk:
1 pierś z kurczaka
1/2 sera feta
łyżka masła
zioła (u mnie obecnie to były: świeża pietruszka i bazylia, suszone zioła prowansalskie)
sól, pieprz
jajko
bułka tarta

Piersi pokroić na 6 części, każdą z nich ubić tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Ser feta zmieszać z ziołami i masłem. Każdy kawałek mięsa posmarować grubą warstwą sera, a następnie zrolować. Opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju do zrumienienia.