czwartek, 31 października 2013

Chlebek drożdżowy z dynią

Wypieków z dynią ciąg dalszy :)
Od wczoraj chodziłam i zastanawiałam się co zrobić z zapasami dyni...ciastka, czy może zupa krem...ostatecznie na późne śniadanie, w samo południe zrobiłam ten pyszny chlebek.
Jestem nim zachwycona. Piękny kolor, puszysty i mokry. W smaku bardzo delikatny, dlatego najlepiej smakuje z dżemem domowej roboty :D W dodatku jest naprawdę szybki w przygotowaniu





Składniki na średnią keksówkę:

1 opakowanie suchych drożdży
500 g mąki
75 g masła lub margaryny
200 ml mleka
200 g dyni
75 g cukru
1 łyżeczka aromatu migdałowego

Dynię pokroić w kostkę i wraz z mlekiem i cukrem zagotować, aż powstanie jednolita masa (można zblendować dodatkowo). Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa dyniowa będzie ciepła, ale nie gorąca dodać mąkę, masło lub margarynę (w temperaturze pokojowej), drożdże i aromat i zagnieść ciasto na jednolitą masę, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.


środa, 30 października 2013

Kruche ciasteczka z maszynki

Kiedy podczas cotygodniowego przeglądu prasy (tłum. przeglądu gazetek promocyjnych) zobaczyłam promocję na maszynkę do ciastek oczy mi się zaświeciły i wiedziałam, że muszę ją mieć. Następnego dnia popędziłam do sklepu i od razu przystąpiłam do dzieła :)
I wiecie co? Radochę miałam z tego ogromną, bo to naprawdę działa :D
Dwa pstryknięcia i wychodzi śliczne kształtne ciasteczko.
Pierwszy przepis zrobiłam bardzo asekuracyjny, bo wykorzystałam przepis znajdujący się na opakowaniu maszynki, ale gdy wiem, że to działa obiecuję eksperymenty w tej materii :))
Ciasteczkowe szaleństwo trwa :D




Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 otarta skórka z cytryny
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć je do maszynki i za jej pomocą formować wybrane kształty (oczywiście można ciasto rozwałkować i wycinać za pomocą foremek). Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok 15 minut do lekkiego zarumienienia.


poniedziałek, 28 października 2013

Wegetariańska zapiekanka z dynią

Zaczęło się od tego, że na spacerze zauważyłam piękne dyniowe stoisko. Wszystkie pękate i soczyście pomarańczowe. Nie mogłam przejść obojętnie i kupiłam połówkę. I zaczęłam intensywnie myśleć co by z tej dyni zrobić. Ja myślałam, a dynia leżała w kuchni. Kilka dni temu na blogu Uli zobaczyłam zapiekankę z dynią, zaciekawiła mnie i zainspirowała. Postanowiłam zrobić coś podobnego. Pobiegłam do sklepu po resztę składników i pełna zapału przystąpiłam do dzieła...
I jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że trochę za długo się zastanawiałam i dynia już się do zapiekanki nie nadaje... :(
Na szczęście z pomocą przyszła siostra, która w zamian za porcję zapiekanki przyniosła mi piękną, pękatą dynię. A z niej powstała między innymi ta pyszna, lekka i ciekawa w smaku zapiekanka. A przy tym najbardziej kolorowa i wesoła, jaką kiedykolwiek zrobiłam.





Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg dyni
paczka mrożonych kurek
2 czerwone cebule
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 duża śmietana 18 %
pęczek pietruszki
1 ser feta
sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki, dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski a cebule w piórka. Kurki rozmrozić. Wymieszać wszystkie składniki, posolić i popieprzyć. Natkę pietruszki posiekać i połowę wsypać do zapiekanki, zalać śmietaną i lekko wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez 30 minut. Fetę pokroić w kostkę posypać nią zapiekankę i piec jeszcze 15 minut. Posypać pozostałą pietruszką i podawać od razu :D
Smacznego!!

czwartek, 24 października 2013

Potrawka w wersji modern i fast

Najbardziej "niedzielnym" obiadem jest dla mnie potrawka z kurczaka, najlepiej z marchewką na słodko i kubkiem rosołu. Kiedy byłam mniejsza oczywiście za nią nie przepadałam, w szczególności za rodzynkami w sosie cytrynowym, ale do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć :) Przepis na tradycyjną maminą potrawkę innym razem, dzisiaj przepis na moją wariację na temat tego dania, której przygotowanie zajmuje  maksymalnie pół godziny, a prezentuje się godnie niedzielnego obiadu.




Składniki dla 2 osób:
200 g ryżu
1 mały filet z piersi z kurczaka
1 cytryna
ok. 3 łyżek mąki
2 gruszki
kiść winogron
sól, pieprz cytrynowy
łyżka miodu
100 g śmietany
2 łyżki oliwy
1 jajko
cukier
pietruszka

Ryż zagotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Mięso umyć, oczyścić z błon i przekroić wzdłuż tak, by powstały 4 średniej grubości płaty. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wysmarować miodem. Cytrynę umyć dokładnie, zetrzeć skórkę i posypać nią mięso.Gruszki przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na mięsie. Skropić je połową cytryny i 2 łyżkami oliwy, posolić i popieprzyć posypać pietruszką, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Kiedy mięso się upiecze/udusi w piekarniku wyjąć je, a następnie do garnka odlać powstały wywar. Dodać do niego sok z pozostałej cytryny i 100 ml wody. Jajko roztrzepać i połączyć ze śmietaną. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody. Wywar w garnku zagotować, następnie zmniejszyć ogień i przez sitko, by nie powstały grudki wlać mąkę intensywnie mieszając. Całość musi być bardzo gęsta, jeśli nie jest, wlać więcej mąki. Na koniec dodać jajko zmieszane ze śmietaną i wymieszać. Posłodzić do smaku.
Ugotowany ryż polać sosem, posypać pietruszką oraz świeżymi winogronami. Podawać z pieczoną piersią z kurczaka.


środa, 23 października 2013

Ciastka owsiane II

Mówiłam, że jeśli chodzi o ciasteczka owsiane to nie jest moje ostatnie słowo :)
Dzisiejsze są zupełnie bez mąki, z jogurtem, no samo zdrowie, w dodatku smakują świetnie. Porównując je z wcześniejszymi ciastkami  są bardziej miękkie, dlatego też bardziej przypadły do gustu mojej córce.




Składniki:
1 kubek jogurtu naturalnego
3 jajka
1/3 kubka cukru
1/2 kubka płatków jęczmiennych błyskawicznych
2,5 kubka płatków owsianych
1/2 kubka oleju
1,5 kubka bakalii (w moim przypadku były to: sezam, pestki dyni,rodzynki,siemie lniane)

Do miski wlać jogurt, olej i jajka, cukier i wymieszać. Wsypać płatki, wymieszać i odstawić na godzinę. Następnie wsypać bakalie i wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką formować kulki i rozpłaszczać  lekko. Piec ok 10 minut w 175 stopniach, do zarumienienia.


wtorek, 22 października 2013

Ciastka z jabłkami, miodem i orzechami

Piekę i piekę. Wstaję rano i myślę jakie ciasteczka upiec dzisiaj. Taka jesienna faza :)
A w domu ciasteczkowe potwory opanowują systematycznie każdą ilość przygotowanych słodkości.
Dzisiejsze ciasteczka są bez jajek, mleka i masła, więc idealne dla alergików. Przy tym są miękkie i pięknie wyrastają. Same plusy. Moja córeczka je wprost uwielbia :)





Składniki:
200 g mąki
50 g oleju
200 g orzechów i bakalii (u mnie to były: orzechy laskowe, migdały, pestki dyni i słonecznika)
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 jabłko

Orzechy i bakalie zmielić. W misce wymieszać mąkę, orzechy i bakalie, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Jabłko zetrzeć na tarce. Do suchych składników wlać olej, miód i jabłko. Wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko rozpłaszczać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec do zrumienienia (ok.7 minut) w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.


poniedziałek, 21 października 2013

Zupa krem z cukinii

Dzisiejszy post powstał na prośbę siostry, która jadła u nas tą zupkę i chciała ją powtórzyć u siebie w domu, dlatego też ostatnią działkową cukinię przeznaczyłam na ten pyszny krem.



Składniki dla 2 osób:
1 litr bulionu warzywnego
1 średnia cukinia
1 cebula
2 łyżeczki curry
sól, pieprz, 
1 łyżeczka czerwonej papryki
szczypta chilli
2 łyżki śmietany
kilka gałązek pietruszki

Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na patelni, dodać do niej pokrojoną cukinię, przyprawić curry , chilli i papryką, a następnie dusić chwilę na małym ogniu. Przesypać go garnka i zalać gorącym bulionem. Posiekaną pietruszkę wsypać do garnka. Gotować całość 10 minut, a następnie zblendować. Podawać z łyżką śmietany lub jogurtu, przybrane pietruszką

czwartek, 17 października 2013

Zdrowe ciastka owsiane

Uwielbiamy słodycze, dlatego też staram się żeby te nasze słodkości były zdrowe, dlatego też ostatnimi czasy zajęłam się produkcją owsianych ciasteczek. 
Wieczorem, kiedy dzieci poszły spać, a ja wyjmowałam z piekarnika kolejne blaszki ciastek zjedliśmy z mężem sporą część tych zdrowych pyszności. Wówczas mąż stwierdził, że takie ciastka to niezły pomysł na biznes, bo są tak wciągające, że nie można przestać się nimi zajadać :)) Sprawdźcie zresztą sami :D
Z góry zapowiadam, że to nie ostatnie ciastka owsiane jakie zrobiłam, będzie ich tu więcej! 




Składniki:

1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mąki
6 łyżek rodzynków
2 łyżki suszonych moreli
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów laskowych
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki sezamu

Płatki owsiane, migdały, orzechy i morele zblendować. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładać po łyżce ciasta z zachowaniem odstępów.Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 7 minut aż staną się lekko złociste.


wtorek, 8 października 2013

Zupa krem z kurek

Uwielbiamy kurki. I jeść i zbierać. Zamrażarka zawsze chowa przed nami pewne zapasy tego smakołyku, co wykorzystałam tym razem i przyrządziłam bardzo prosty i szybki w przygotowaniu krem z kurek. Przyrządzenie takiej zupy nie zajmuje nawet pół godziny, jeśli posiadamy bulion warzywny, jeśli nie, zawsze można poratować się kostką rosołową.





Składniki
kurki (mrożone)
1 l bulionu warzywnego
dwie cebule
masło na patelnię
sól pieprz
2 łyżki śmietany
grzanki

Cebulę podsmażyć na maśle, dodać kurki dusić przez chwilę, doprawić. Wsypać zawartość patelni do gotującego się bulionu i gotować 5 minut. Po tym czasie łyżką wyjąć kilka kurek, które posłużą nam do dekoracji a resztę zblendować na gładką masę. Dodać śmietanę i  doprawić do smaku. Podawać z grzankami.


poniedziałek, 7 października 2013

Faszerowana cukinia

Działeczka obrodziła nam w cukinie do tego stopnia, że domownicy przestali pytać co jest na obiad, tylko pytali jak dzisiaj przyrządzę cukinię :) Bardzo lubię to warzywo, a w tym roku mogłam kosztować jej do woli i tak po kremie z cukinii, przeróżnych wariantach placków z cukinii, dodawaniu jej do potraw typu risotto zrobiłam też cukinię faszerowaną. 




Składniki dla 4 osób:
2 średniej wielkości cukinie
1/2 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 papryki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
zioła prowansalskie, chilli, sól, pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ser tarty

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso, doprawić, dodać paprykę i czosnek i dusić na wolnym ogniu, doprawić ziołami i koncentratem. Wydrążone cukinie wyłożyć mięsem, posypać startym serem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15-20 minut.


niedziela, 6 października 2013

Ciasto miętowo-malinowe

Zaczęło się od tego, że mąż swego czasu kupił sporą ilość cukierków miętowych, tak zwanych miętowych landrynek. Biorąc pod uwagę nasze zamiłowanie do tego rodzaju przysmaków ilość ta wystarczyłaby spokojnie na półtora roku. I tak patrząc na te cukierki powiedziałam głośno myśląc:
- I co my zrobimy z tyloma miętusami...?
-Znając ciebie pewnie zrobisz z nich jakiś placek. - odpowiedział mąż.
I miał rację :)
Zainspirowałam się tym przepisem. Ciasto jest rewelacyjne. Połączenie orzeźwiającej mięty ze słodką maliną i biszkoptem  smakuje wyśmienicie. No i to uczucie orzeźwienia i świeżości po zjedzeniu kawałka ciasta...




Składniki
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
60 g mąki
60 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa miętowa:

150 g miętowych landrynek
1/4 szklanki wody
1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
150 g masła

Pianka malinowa:

1 galaretka malinowa
100 ml mleka
1 opakowanie śnieżki

 Dodatkowo:
delicje
starta, gorzka czekolada


Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Wylać do foremki ( 20x20 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa miętowa: Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki. W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty ) , połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę. Masę rozprowadzić na biszkopcie.
Na masę miętową wyłożyć warstwę delicji.
Galaretkę rozpuścić w około 3/4 szklanki wrzątku.
Śnieżkę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na delicje. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.Pozostawić w lodówce do stężenia.


piątek, 4 października 2013

Muffiny z jabłkami, rodzynkami i chilli

Obejrzałam w telewizji jak Robert Sowa piecze takie muffiny i od razu popędziłam do kuchni, aby upichcić takie pyszności na dzisiejsze śniadanie.
A dzisiaj??
Pierwsza spróbowała ich moja córka, która wykorzystała moment i podkradła jednego wprost z blaszki :) Zorientowałam się, dopiero kiedy usłyszałam: "mniam mniam". Także wszystkim smakowało :)
Przyznam, że urzekło mnie połączenie ostrego chilli ze słodyczą jabłek. To duet idealny!!


moje śniadanie :))


Składniki na 12 sztuk:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 jabłka
garść rodzynków
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta chilli
3 łyżki oleju

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, do jabłek dodać jajko, proszek do pieczenia, rodzynki, olej i cukier i wymieszać wszystko dokładnie. Wsypać mąkę i przyprawy oraz ponownie wymieszać. Napełnić muffiny ciastem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut.