środa, 31 lipca 2013

Ekspresowe rogaliki

Kiedy goście są na horyzoncie, a w szafach nie ma nawet jednego ciastka ciastka, ratuję się tymi właśnie rogalikami. Ciasto francuskie zajmuje stałe miejsce w mojej lodówce, bo nigdy nie wiadomo, kiedy nadejdzie chwila, kiedy wyratuje mnie z krępującej sytuacji.



Ich niewątpliwą zaletą jest czas przygotowania. Wystarczy ciasto francuskie pokroić w podłóżne trójkąty, położyć na nich ulubiony dżem ( jak u mnie), krem czekoladowy, czy owoce, następnie zwinąć w rulon począwszy od szerszego końca, wygiąć lekko w formę księżyca i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec wg wskazówek podanych na opakowaniu.





wtorek, 30 lipca 2013

Marmolada wiśniowo-porzeczkowa

Sezon truskawkowy się skończył, gdy na działce zagościły dorodne wiśnie i porzeczki. Czerwone zebrałam najpierw, a z ostatnim zbiorem wiśni zebrałam również czarne porzeczki. Krzaczki są jeszcze młode, więc porzeczek miałam jedynie kilogram. Wówczas zrodziła się myśl, by połączyć je z wiśniami. Efekt był taki, że marmolada stała się ulubionym smakołykiem moim i córki :D Mężowi też bardzo smakuje, ale on się nie liczy, bo jemu wszystko co słodkie smakuje.




Składniki:
1 kg czarnych porzeczek
1 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru

Porzeczki i wiśnie wsypać do dużego garnka z grubym spodem. Zagotować. Wsypać cukier  gotować na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.  Gotową marmoladę przełożyć do czystych i gorących słoików, zakręcić je i odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia..

sobota, 27 lipca 2013

Babcina drożdżówka z porzeczkami

Jako wałówkę na wypoczynek, prócz ciastek owsianych zapakowaliśmy z sobą ciasto drożdżowe zrobione przez Męża, wg przepisu jego babci. Wczoraj jedliśmy ostatnie kawałki i muszę przyznać, że ten przepis jest absolutnie warty zapisania, bo ciasto przez kilka dni zachowuje świeżość i jest pyszne. Oczywiście drożdżówkę można robić z wieloma owocami, u nas z czerwonymi porzeczkami, które bardzo lubimy, a których sezon mija.
Przy robieniu ciasta drożdżowego ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.






Składniki:
ciasto
¼ kostki margaryny
1 łyżka smalcu
2 jajka
½ kg mąki
¾ szklanki cukru
180 ml ciepłego mleka
owoce
kruszonka:
½ kostki palmy
60 g cukru
60 g mąki

Najpierw trzeba zrobić zaczyn. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 2 łyżki cukru i 4-5 łyżek mąki. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 10 minut. Margarynę, smalec, jajka i cukier ukręcić w misce. Wsypać mąkę i zaczyn i wyrabiać energicznie, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia. Przygotować w tym czasie kruszonkę: do miski wsypać mąkę i cukier, dodać palmę i wyrobić. Ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać owocami i kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.


wtorek, 23 lipca 2013

Ciastka owsiane z bakaliami

Ostatnio spotykają mnie same miłe rzeczy. Co jakiś czas kurier przynosi mi różne prezenty czy nagrody. I tak niedawno od Uli dostałam w paczuszce pyszne ciasteczka, którymi zajadała się cała rodzina, a po kilku dniach do mych drzwi zawitał blender, który był wygraną w konkursie na zdrowe danie dla dzieci z użyciem blendera. Tu się pochwalę, że moje domowe lody truskawkowe najbardziej zasmakowały dziecięcemu jury i blender z szatkownicą powędrował do mnie :D
Te dwie przesyłki oraz wyjazd na dwutygodniowe wakacje skłoniły mnie do wypieku ciasteczek wg przepisu Uli (oczywiście troszkę pomieszałam ze składnikami:)) z użyciem mojego nowego cacka :) Efekt był taki że przy niewielkiej pracy z mojej strony nasłuchałam się samych komplementów na temat tego, jakie te ciasteczka są pyszne. Nawet moja mama, która wiadomo jest dla mnie kulinarnym autorytetem zapowiedziała, że chce ode mnie przepis i zrobi takie w domu. Od początku wiedziałam, że są pyszne, dlatego zrobiłam potrójną porcję, wyszła cała puszka i dwa talerze ciastek, jednak na wakacje zabraliśmy już tylko puszkę, pomimo, że ciastka robiłam zaledwie dzień wcześniej :D




Składniki na 18 sztuk:

100 g mąki
50 g otrębów owsianych
50 g mielonych migdałów (i tu skorzystałam z pomocy blendera)
50 g mielonych orzechów laskowych (jak wyżej)
100 g cukru
110 g masła
50 g rodzynek
20 g sezamu
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Rozpuścić masło w rondelku. Jajko rozbełtać widelcem. Do miski wsypać mąkę, otręby owsiane, migdały, orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i rodzynki i wymieszać. Wlać masło i jajko i wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać za pomocą łyżki małe placuszki, nie trzeba ich wcale spłaszczać, gdyż w piekarniku się rozleją. Trzeba natomiast pamiętać, by zachować spore odstępy, gdyż ciasteczka znacznie urosną (min. dwukrotnie). Piec ok. 12 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, ale gdy wystygną to szybko twardnieją i są kruche i chrupiące. Pycha!!!



niedziela, 21 lipca 2013

Papryka faszerowana

Nie pamiętam, która z nas wpadła na pomysł zrobienia na obiad papryki faszerowanej za to doskonale pamiętam smak czereśni, które kupiłyśmy na tym samym stoisku. Wielkich, soczystych czereśni, które podjadałyśmy wprost z woreczka wracając do domu z siatami zakupów :DD
Kolejnym rarytasem tego dnia była faszerowana papryka, danie niezbyt wymagające, a bardzo efektowne. Przepis znalazłam dawno temu w książce o nazwie "Kuchnia włoska", z której często czerpię inspiracje. Robiłam je wiele razy, za każdym razem dodaję coś innego, modyfikuję, jednak najbardziej smakuje mi w pierwotnej wersji i właśnie na nią przepis :) Podana porcja jest na 6 głodomorów.





Składniki:
1 cebula
200 g gotowanej szynki
50 g salami
4 łyżki oliwy
300 g. ryżu 
750 ml gorącego rosołu mięsnego
1 ząbek czosnku
100 g mozzarelli
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
8 papryk (najlepiej różne kolory)
2 łyżki oliwy
starty ser do posypania

Cebulę pokroić w kostkę, a szynkę i salami w małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, poddusić cebulę, dodać ryż i zeszklić mieszając. Dodać szynkę i salami, wlać rosół, doprowadzić do wrzenia, ugotować ryż na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu.
Czosnek przecisnąć przez praskę, mozzarellę pokroić w kostkę, posiekać natkę pietruszki. Dodać te składniki do ugotowanej masy ryżowej i wymieszać, doprawić do smaku.
Odkroić górną część papryki, usunąć gniazda nasienne oraz błonki wewnętrzne. Papryki napełnić farszem ryżowym, posypać startym serem, skropić papryki oliwą i wstawić na blaszce do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.





piątek, 19 lipca 2013

Pesto z rukoli

Moje zamiłowanie do pesto jest już znane. Było już tradycyjne pesto, pesto ze szpinaku a dzisiaj przedstawiam Wam pesto z rukoli, w którą działka obrodziła niezwykle. 
Nigdy nie widziałam tyle rukoli w jednym miejscu, szczególnie że ta hodowana w doniczkach na balkonie nie jest tak pikantna i aromatyczna, a liście nie są takich rozmiarów. Moja wygląda jak małe pole chwastów, co sprawia, że wszyscy odwiedzający w pierwszym odruchu ją nieświadomie depczą, a w kolejnym chcą wypielić :DD Na szczęście stoję dzielnie na straży mojego pysznego "zielska" :DD 
I czaruję z niej różne pyszności, jak np. pesto z rukoli. Składniki podane są bez ilości, bo robiłam na oko, do smaku :))







Składniki:
rukola
starty parmezan
orzeszki ziemne bez soli
sól, pieprz
świeża bazylia
oliwa z oliwek

Rukolę, bazylię i orzeszki zblendować (ja znowu sięgnęłam po maszynkę do mielenia mięsa), dodać parmezan, posolić i popieprzyć do smaku, wlać oliwy. Przełożyć do słoiczków i zalać oliwą w celu lepszej konserwacji. Takie pesto przechowywane w lodówce spokojnie wytrzyma miesiąc.




czwartek, 18 lipca 2013

Knedle z truskawkami

Dzisiejszy post czekał baaardzo długo na publikację :( a to za sprawą mojego lenistwa, tymczasem sezon truskawkowy już za nami, gdzieniegdzie można jeszcze dostać te pyszne owoce w nieprzyzwoitych cenach, więc może ktoś się skusi, bo warto!!
Moje lenistwo wyraża się tu podwójnie, gdyż od razu na wstępie przyznaję, iż nie jestem autorką dzisiejszego dania, zrobiła je "zaprzyjaźniona ciężarówka", która dzieli ze mną kulinarną pasję i którą w tym miejscu serdecznie pozdrawiam.
Także dzisiaj wpis gościnny, jednak knedle są przepyszne i mimo, iż sama ich nie zrobiłam zapisuję je tutaj, żeby o nich pamiętać i w przyszłym roku pokazać Wam moją wersję tego dania :D
Przyznajcie sami, czyż nie wyglądają smakowicie?? :D




Składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki pszennej, po szczypcie soli i cukru
2 jajka
400 g małych truskawek
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki masła

 Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wymieszaj w misce z mąką, solą, cukrem i jajkami tak, żeby powstało elastyczne, lekko kleiste ciasto. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (ale nie za dużo, bo knedle wyjdą twarde).
Uformuj z ciasta wałek. Odcinaj nożem niewielkie kawałki ciasta i formuj je w placuszki. Na środku każdego placuszka ułóż po jednej małej truskawce i dokładnie zlep ciasto, tworząc dłonią kształt kulki.
 Wrzucaj knedle partiami na wrzącą, osoloną wodę (jeśli wrzucisz za dużo knedli za jednym zamachem, temperatura wody spadnie i knedle nie będą się gotować!). Gotuj ok. 3-4 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Na patelni podsmaż na maśle orzechy z brązowym cukrem.
Odcedź knedle, przełóż na patelnie i obtocz dokładnie w orzeszkach.

Mmmm, pyszności :)



środa, 17 lipca 2013

Galaretka z czerwonych porzeczek

Tegoroczne lato to dla nas czas oczekiwania na nowego członka rodziny i czas robienia wszelakich przetworów, na gotowanie nie zawsze jest czas, dlatego też dzisiaj kolejne słoiczki, tym razem z galaretką porzeczkową.
Na surowo porzeczka jest kwaśna, w naszej rodzinie garściami może ją jeść jedynie nasza roczna córka, której nawet cytryna nie straszna, no ale porzeczka przetworzona smakuje już wszystkim, bez wyjątku. 
Przygotowanie galaretki nie zajmuje też wiele pracy, a efekt jest świetny - takie klasyki zawsze się sprawdzają. Przepis pochodzi z książki o nazwie "Dżemy i marmolady" wydawnictwa SBM.




Składniki:
2 kg czerwonych porzeczek
1 szklanka cukru na 1 szklankę soku

Porzeczki obrać, umyć, zalać wodą, gotować na małym ogniu tak długo, aż popękają, przecedzić przez gęste sito lub gazę. Na każdą szklankę otrzymanego soku wziąć 1 szklankę cukru i gotować na małym ogniu tak długo, aż ubędzie 1/4 zawartości naczynia. Jeśli chcemy otrzymać galaretkę bardziej słodką, wówczas na jedną szklankę soku trzeba wziąć 2 szklanki cukru i gotować, aż ubędzie 1/3 zawartości naczynia. Galaretkę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.




wtorek, 16 lipca 2013

Szybki dżem wiśniowy

Ostatnie tygodnie w mojej kuchni to nieustanne robienie przetworów. Skończył się sezon truskawek, a zaczął sezon wiśni i porzeczek, tak więc to o nich będzie w najbliższym czasie. Obecnie robię wiśnie w syropie, znakomity (podobno) dodatek do ciast i deserów, tymczasem w spiżarni leżą już dżemy wiśniowe, którym nie poświęciłam zbyt wiele czasu, szczególnie że drylowaniem zajęła się moja siostra :D
Dżem jest pyszny, nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam te przetwory, w których widać całe kawałki owoców, a ten się do nich zalicza.





Składniki:
2 kg umytych i wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
2 opakowania żel fiksu

Wiśnie wymieszać z fiksem i zagotować. Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, mieszać, aż znikną wszelkie szumowiny. Przełożyć do czystych i gorących słoików (ja włożyłam je wcześniej do piekarnika), zakręcić i ułożyć do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.



Ps. Oczywiście nie mogło zabraknąć nowego wzoru etykiet :DD Mężu dziękuję za cierpliwość do moich pomysłów i ich realizację :DD Kolejne słoiczki to słodka niebieska krateczka :))


W wiśniowym sadzie 2013

piątek, 12 lipca 2013

Lasagne z wiśniami na słodko

Dużo się dzieje, goście nas nie opuszczają, co motywuje mnie do wzmożonej działalności w kuchni, jednak na dokumentowanie i zapisywanie przepisów nie zawsze jest czas. Na szczęście na to danie czas się znalazł, bo ta zapiekanka zasługuje na zapamiętanie i całkiem spory wpis w tym wirtualnym kajeciku :DD
Zacznę od tego, że przyjechała moja siostra, której tu, na blogu, słowem pisanym, obiecałam lasagne, gdy mnie odwiedzi. Pierwszego dnia wykpiłam się sadzonymi jajkami, ale kolejnego dnia nie miałam już wyjścia. Zostałam przyparta do muru. 
Dzień spędziłyśmy na działce i podczas gdy jedno dziecię hasało po trawie i kąpało się, a drugie hasało i kąpało się w brzuchu, my dzielnie zbierałyśmy plony, w jakie obrodziła działeczka. Podjadając ostatnie truskawki i borówki opędzlowałyśmy czerwoną porzeczkę i wiśnię celem zrobienia przetworów, ale o tym innym razem. Wówczas też padła propozycja (oczywiście ze strony kucharza), by zrobić makaron z wiśniami, bo to szybciej, no a roboty dużo.
Propozycja spotkała się z lekkim rozczarowaniem, ale jednak i aprobatą. 
Gdy wróciłyśmy do domu i zobaczyłyśmy ile czeka nas pracy ze strony szefa kuchni padła ostateczna decyzja: zamawiamy pizzę!! I tu z pomocą przyszedł pan z pizzerii, który oznajmił, że minimum godzinę trzeba będzie czekać...
Ech... wszystko przeciwko nam. Wówczas zacisnęłyśmy pasa, zwarłyśmy szeregi i zdecydowałyśmy - coś się wymyśli. I tak oto powstała ta lasagne. I wilk syty i owca cała :) Przyznam szczerze, że podczas prac z duszą na ramieniu zastanawiałam się co z tego wyniknie, jednak efekt był świetny!! 
Nie został nawet maleńki kawałek, a osoba, która dostała ostatni kawałek dokładki czuła na sobie zazdrosny wzrok pozostałych :D 
No i siostra zadowolona, bo choć nie była to obiecana i wyczekiwana lasagne ze szpinakiem, to jednak lasagne i to w dodatku "pyyyyszna!!"
Polecam to danie, jest elegancką alternatywą dla makaronu z owocami, a nie kosztuje wiele pracy i wysiłku. Podana porcja robiona była dla 4 osób i jednego dziecka, w tym dwóch rosłych mężczyzn i jednaj kobiety w ciąży, więc myślę że i 6 osób się naje.



Składniki
1 kg wiśni
2 opakowania serku typu włoskiego (może być też 500 g twarogu)
cukier
cynamon
250 g makaronu lasagne
duży kubek śmietany 18%
1 mozzarella

Wiśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem. Twaróg rozgnieść widelcem, posłodzić do smaku, dodać cynamonu wg uznania i wymieszać wszystko ze śmietaną. Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę makaronu (Przyznam, że obawiałam się, że makaron nie będzie miał się w czym ugotować, więc obgotowałam go ok. 3 minuty, jednak ilość soku z wiśni jaka powstanie po zapieczeniu przekonuje mnie, że nie trzeba wcale tego robić), następnie posypać wiśniami i twarogiem. Na to kładziemy kolejne warstwy, poczynając od makaronu. Na ostatnią warstwę zamiast twarogu układamy mozzarellę, posypujemy cukrem i cynamonem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut (jeśli wcześniej obgotowaliście makaron jak ja, to 20 minut starczy w zupełności :D Smacznego!!



W wiśniowym sadzie 2013Kwaśnie, no właśnie Owoce z sadu i dzialki